Als beginnend aquariumliefhebber vraag je jezelf misschien af of het nuttig is om je lid te maken van een aquariumvereniging. Hoewel er vandaag de dag een overvloed aan informatie te vinden is op het internet, is het toch interessant om je aan te sluiten bij een aquariumvereniging. Hier kun je immers mensen leren kennen met dezelfde passie voor aquariums, vissen en alles wat hierbij komt kijken. Tips uitwisselen kan altijd zinvol zijn en bovendien is een praatje maken over een gezamenlijke passie altijd leuk.

Activiteiten van een aquariumvereniging

Op clubavonden die door aquariumverenigingen georganiseerd worden is gezelligheid meestal troef en dergelijke verenigingen organiseren vaak veel meer dan alleen maar bijeenkomsten. Zo bestaan er verenigingen die af en toe uitstappen maken, informatieavonden organiseren en zelfs heuse aquariumwedstrijden houden. Zo’n aquariumwedstrijd is de ideale gelegenheid om je eigen aquarium te showen en nieuwe ideeën op te doen om jouw aquarium in te richten.

Dergelijke aquariumwedstrijden worden meestal bij aquariumliefhebbers thuis georganiseerd. Een aquarium neem je immers niet zo makkelijk overal met je mee. Nationale of zelfs internationale keurders gaan dan bij verschillende aquariumliefhebbers op bezoek waarna ze een verslag maken. Aan de hand van deze verslagen wordt dan een winnaar uitgekozen. Heb je interesse om aan een aquariumwedstrijd mee te doen, dan kun je jezelf via een aquariumvereniging hiervoor opgeven. En wie weet sleep jij wel de hoofdprijs in de wacht!

De meeste aquariumverenigingen geven ook een week- of maandblad uit met prachtige foto’s, interessante weetjes en verslagen van clubdagen, nationale of zelfs internationale wedstrijden. Als trotse eigenaar van een bijzonder aquarium kun je meestal ook zelf foto’s insturen. Wordt je foto gepubliceerd dan kunnen jij en je vissen misschien wel wereldberoemd worden.

Er bestaan verenigingen die zich richten op een bepaald soort aquariums, maar net zo goed algemene aquariumverenigingen. Voor welke vereniging je kiest, hangt van je eigen voorkeur af. Wil je meer te weten komen over je eigen type aquarium, dan is het interessant om je bij een specifieke vereniging aan te sluiten. Wil je ook informatie inwinnen over andere aquariums dan kun je een lidmaatschap aangaan bij een algemene vereniging. Zich aansluiten bij een aquariumvereniging is altijd nuttig, of het nu een gespecialiseerde of een algemene vereniging is.

Een lidmaatschap bij een aquariumvereniging kost meestal niet veel. De exacte prijs ervan zal natuurlijk afhangen van vereniging tot vereniging. In de prijs van het lidmaatschap is meestal het clubblad en deelname aan clubavonden inbegrepen. Voor bijkomende activiteiten zoals uitstappen en wedstrijden wordt er meestal een extra vergoeding gevraagd.