Het houden van een aquarium is een veelzijdige hobby die je het best met kennis van zaken uitoefent. Een aquarium is immers veel meer dan een bak met water waarin enkele vissen rondzwemmen; het is een leefruimte waar vissen en planten in harmonie moeten kunnen samenleven. Vissen die zich in deze biotoop goed voelen, zullen gezond door het leven zwemmen en misschien wel voor nakomelingen zorgen.

Vissen kweken

Kleine visjes kweken is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Als vissen niet in een goede gezondheid verkeren, zullen ze geen zin hebben om te paren. Heb je in je aquarium meerdere vissen, richt dan voor het koppeltje waarmee je wilt kweken, een afzonderlijke kweekbak in. Zo kan het romantische koppeltje in alle rust doen waar ze zin in hebben. Heeft het vrouwtje de eitjes uitgeworpen, haal de volwassen vissen dan uit de kweekbak. Heel wat vissen eten hun eitjes immers op. Is het je gelukt om een kroost te kweken, dan speel je misschien met het idee om je hier professioneel mee bezig te houden en zelf een aquariumzaak uit te baten. Maar kan dit zomaar en aan welke voorwaarden moet een aquariumwinkel voldoen?

Voorwaarden voor aquariumzaken

Alle inrichtingen waar handelsactiviteiten worden uitgeoefend – of het nu om traditionele winkels of online zaken gaat zoals het online casino Unibet – moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Specifiek voor handelszaken die aquariumvissen houden wordt wettelijk het volgende verplicht:

– Door middel van een efficiĆ«nt filtratie- en verluchtingssysteem moet het water van de aquariums gezuiverd en verlucht worden, rekening houdend met het aantal vissen in dit aquarium.

– Het nitrietgehalte moet lager zijn dan 0,3 mg per liter.

– Alle materiaal dat gebruikt wordt moet grondig gereinigd en ontsmet worden.

– Zieke vissen of vissen die uit een aquarium komen waarin andere zieke vissen zich bevinden mogen niet verkocht worden.

– Ook illegaal ingevoerde vissen mogen niet verkocht worden.

– Op de aquariums moet de wetenschappelijke naam van de vissen vermeld staan en hoe deze moeten gehuisvest worden.

Als je overweegt te starten met een zaak voor aquariums en vissen, informeer je dan eerst goed bij verschillende overheidsinstanties.