Hoewel de meeste aquaria gevuld zijn met kleurrijke, sierlijke vissen die voortdurend heen en weer zwemmen, is een aquarium niet per definitie bestemd voor het houden van vissen. Indien je graag een waterschildpad in huis zou nemen heb je namelijk ook een aquarium nodig.

Er is niets leuker dan samen met je huisdier – en dat kan een hond of een kat, maar ook een waterschildpad zijn – naar uitzendingen op Unibet live te kijken. Hoewel een waterschildpad niet naast je op de bank komt zitten, is het unieke huisdier gezellig op zijn of haar eigen manier.

Gestroomlijnde waterdieren

Waterschildpadden zijn – in tegenstelling tot landschildpadden – vrij plat gebouwd. Ze hebben een gestroomlijnd uiterlijk zodat ze in staat zijn om (snel) te zwemmen, ook dankzij de zwemvliezen tussen hun tenen. Ze beschikken echter niet over kieuwen. Dat betekent dat ze niet voortdurend (hoogstens een half uur!) onder water kunnen doorbrengen zoals vissen dat doen. Zo nu en dan komen ze uit het water vandaan om te gaan zonnen of om een eindje te lopen. Ze kunnen sneller zwemmen dan dat ze kunnen lopen.

Ruim aquarium

Hoewel een waterschildpad uiteraard liever in een vijver dan in een aquarium leeft, is het toch mogelijk om dit waterdier in huis te halen, mits het aquarium voldoende ruimte biedt voor het dier om te zwemmen én om te drogen. Dat houdt in dat het aquarium minstens viermaal zo groot dient te zijn als het waterdier zelf. Het is enorm belangrijk dat je waterschildpad een tevreden en gelukkig huisdier is!

Hygiëne

Het aquarium zal ook regelmatig verschoond moeten worden. Indien je een waterschildpad uit het aquarium haalt moet je hem of haar bij de romp vastpakken, want ze kunnen namelijk ‘bijten’, hoewel ze geen tanden hebben. Er bestaan ook gevaarlijke schildpadden, maar deze exemplaren zijn veel groter dan de waterschildpadden die je als huisdier kunt houden. Waterschildpadden houden ervan om meelwormen te verorberen, maar ook kattenbrokjes, fruit, groenten en kleine visjes volstaan.