Net zoals jij graag in een schoon huis woont, vertoeven ook vissen graag in een schone omgeving. Een schoon aquarium is trouwens niet alleen prettig voor de vissen, maar ook voor jezelf. Een aquarium maakt deel uit van je interieur en dan wil je uiteraard niet dat het water eruitziet als een vieze groene smurrie of dat er op de wanden van je aquarium een groene laag zit. Deze groene kleur wordt veroorzaakt door algen. Over het algemeen zijn deze algen niet gevaarlijk, maar in sommige gevallen kunnen deze wel schadelijk zijn. Hierdoor kunnen je vissen ziek worden of zelfs overlijden. Goed en regelmatig schoonmaken is dus de boodschap.

Een grondige schoonmaakbeurt

Over het algemeen is het voldoende om een aquarium eenmaal per week grondig schoon te maken. Zijn de wanden van je aquarium bijzonder vies of drijven er dode bladeren van planten op het water, dan kun je wat vaker je aquarium schoonmaken.

Je aquarium een wekelijkse schoonmaakbeurt geven doe je als volgt:

Zet zo’n twee uur voor je met de schoonmaak begint een emmer met leidingwater klaar. Zo kan dit water op kamertemperatuur komen. Je wilt immers niet dat je vissen schrikken als ze in koud water terechtkomen.

Schep de helft van het water uit het aquarium in een emmer. Vergeet vooral niet de vissen mee te scheppen, dit wordt immers hun tijdelijke verblijf tijdens de grote schoonmaakbeurt. Het water dat overblijft kunt u gewoon uitgieten of verder uitscheppen tot het aquarium leeg is.

Heb je steentjes in je aquarium, haal deze er dan ook uit en spoel ze goed schoon in een aparte emmer. Ook de planten kun je op deze manier goed schoon spoelen. Tussen de steentjes en de bladeren van de planten blijven immers altijd uitwerpselen van de vissen achter. Heb je een aquarium met filter, spoel dan ook deze helemaal uit tot er alleen nog helder water overblijft.

Is alles perfect schoon, giet dan de steentjes weer in het aquarium en vul het aquarium tot de helft met het schone water dat ondertussen op kamertemperatuur is. Nu kun je de planten en eventuele decoratie en weer netjes tussen de stenen schikken.

Met een netje haal je de vissen uit het water en je laat ze één voor één uit het netje zwemmen in hun schone aquarium. Vul het water aan tot de gewenste hoogte en plaats de eventuele filter en de verlichting terug.

Ga tot slot lekker achterover zitten en geniet van je schone aquarium en je gelukkige vissen!