Verschillende bronnen omschrijven een aquarium als volgt: een bak met water waarin onderwaterflora – en fauna gehouden wordt. In een aquarium worden vissen en/of typische waterplanten gekweekt en verzorgd. Een aquarium is voorzien van glazen wanden en eventueel van een intern systeem om de ecologische toestand te waarborgen. Tot zover de algemene definitie van een aquarium.

Vandaag de dag zijn heel wat mensen gepassioneerd bezig met aquariums. Het is een rustgevende hobby waar heel wat over te vertellen valt en er worden onder aquariumfanaten heuse wedstrijden gehouden. Ook de grootste en beroemdste aquariumkampioenen zijn ooit kleinschalig begonnen en het is pas na verloop van tijd dat je leert hoe je het perfecte aquarium kunt uitbouwen.

Zelfs sommige kunstenaars zijn helemaal in de ban van het aquariumleven en proberen hun eigen aquarium in zee te creëren.

Nu we weten wat een aquarium is, kunnen we even nagaan welke soorten aquariums er bestaan.

Indeling volgens de afmetingen

Er bestaan grote en kleine aquariums. Kleine aquariums kun je makkelijk in een flatje of in een kleine woning plaatsen. Grote aquariums vragen om een wat grotere ruimte.

Ben je een beginnend aquariumliefhebber en speel je met het idee om een aquarium te kopen, hou er dan rekening mee dat een groot aquarium meer onderhoud vraagt dan een kleiner exemplaar. Daartegenover staat dat een groot aquarium qua waterwaarde makkelijker en stabieler is, net omdat deze meer water bevat. In een groot aquarium zal de waterkwaliteit dan ook minder snel aangetast worden dan in een klein aquarium. In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken is het als beginnend aquariumliefhebber dan ook makkelijker – op voorwaarde dat je hier de plaats voor hebt – om met een groot aquarium van start te gaan.

Als beginnend aquariumliefhebber is het niet altijd even makkelijk om in te schatten wat nu een groot of een klein aquarium is. We kunnen de grootte van verschillende aquariums als volgt indelen.

  • meer dan 100 liter
  • tussen 60 en 100 liter
  • tussen 40 en 60 liter
  • minder dan 30 liter

Indeling volgens de temperatuur

Koudwateraquariums

Koudwateraquariums hebben geen koud water maar water op kamertemperatuur. Deze aquariums hebben geen thermostaat. Het voordeel van dergelijke aquariums is dat deze niet veel onderhoud vragen en zowel in aankoop als onderhoud goedkoop zijn. Het nadeel van koudwateraquariums is dat er maar weinig vissoorten zijn die het goed doen in dergelijke aquariums. Verschillende soorten goudvissen kun je in een koudwateraquarium perfect houden, maar tropische vissen zullen in water op kamertemperatuur niet overleven.

Tropische aquariums

In een tropisch aquarium wordt het water verwarmd door middel van een thermostaat. Deze thermostaat regelt het water tot het de gewenste temperatuur heeft. Voor tropische vissen is dit heel belangrijk. Deze overleven immers niet in water op kamertemperatuur. In tropische aquariums vind je meestal ook veel planten. Vrijwel alle tropische aquariums hebben naast een thermostaat ook verlichting en een filter. De verlichting laat de kleuren van tropishe vissen beter tot hun recht komen en de filter zuivert het water. Dit is niet alleen belangrijk voor de kwaliteit en de zuiverheid van het water, maar ook voor de gezondheid van de vissen.