Begin niet zomaar onbezonnen met de installatie van een aquarium. Een aquarium vraagt regelmatig onderhoud en dat kan best wel wat tijd vragen. Toch is een aquarium de moeite waard: een aquarium in huis is rustgevend en je kunt er je passioneel mee bezighouden.

De grootte van een aquarium

Als je nog niet zo ervaren bent, dan is een groot aquarium makkelijker in onderhoud dan een klein aquarium. Ook voor de vissen zelf is een groot aquarium beter. Met een goede verzorging kunnen deze immers veel groter uitgroeien dan in eerste instantie gedacht en dan kan een klein aquarium al snel té klein worden.

De plaatsing van een aquarium

Plaats een aquarium nooit voor een raam of op een plaats waar er veel lichtinval is. Zonlicht bevordert immers de aanmaak van algen. Deze algen zorgen voor een groene schijn van het water en kunnen zich afzetten tegen de wanden van het aquarium. Met zo’n groene laag geeft je aquarium meteen een wat verwaarloosde indruk.

Als een aquarium op een plaats staat waar er veel beweging is, dan kunnen vissen zich hieraan ergeren en stress krijgen. Vissen die onder stress staan worden sneller ziek en kunnen hiervan zelfs sterven. Een aquarium staat dus het beste op een rustige plaats.

Zorg voor een vaste ondergrond voor je aquarium. Het beste is je aquarium op een speciaal onderstel plaatsen. Een klein aquarium kun je voorlopig op een tafel of een kast zetten, maar vermijd echter om hier te lang gebruik van te maken. Door de grote hoeveelheid water kan een aquarium zwaar gaan wegen waardoor het hout van een tafel of een kast kan doorbuigen.

Eenmaal je de perfecte plaats gevonden hebt, kun je jouw aquarium vullen met water. Leg voor het vullen van je aquarium een waterpas op de bodem, zodat je zeker weet dat deze pas staat. Dit heeft niet alleen een esthetische reden, maar een aquarium dat niet pas staat, zal ook eerder barsten of scheuren gaan vertonen.

Het aquarium is nu klaar om te vullen met steentjes, decoratie, planten en leidingwater. Eventueel kun je nu ook de thermostaat, de filter en de verlichting plaatsen.

Nu dan eindelijk de vissen? Nee, jammer genoeg nog niet. Laat het gevulde aquarium twee tot drie weken in huis staan zonder vissen. Na deze tijd kun je een staaltje van het water binnenbrengen in een aquariumzaak om het water te laten testen. Is het water vrij van nitriet, dan pas is het veilig om je eerste vissen in het water te laten zwemmen.